با پیشرفت روزافزون علوم و تکنولوژی های جدید ، دولتهای مختلف باید در زمینه های نظامی و دفاعی از استحکامات کشور از این تکنولوژی ها بهره برده تا در این عرصه ها به موفقیت برسند.
یکی از مباحث مهم در علوم نظامی ، پدافند غیر عامل است که به شرح آن می پردازیم :
بهتر است اینگونه به تشریح آن بپردازم که ، دفاع در موجودات زنده به دو نوع می باشد : 1- دفاع غریزی که بصورت غیرآگاهانه می باشد و 2- دفاع ذاتی که دفاع انسانهاست و از روی عقل و آگاهانه انجام می شود.
پدافند به معنای دفاع می باشد و به دو نوع پدافند(دفاع) عامل و پدافند(دفاع) غیرعامل تقسیم می شود . در پدافند عامل به وسیله تجهیزات ، نفرات و جنگ افزارها به دفاع از جان ، مال ، میهن و اعتقادات خود می پردازیم که بیشتر در مواقع جنگ و تهاجمات نظامی به یک کشور دیده می شود .
اما در پدافند غیر عامل که باید در زمان صلح به آن توجه ویژه شود نیاز به تجهیزات و مهمات برای دفاع نیست اهداف زیر دنبال می شود :
1- حفظ جان انسانها 2- تامین نیازهای حیاتی جامعه در مواقع حساس 3- جلوگیری از تخریب و آسیب به تاسیسات و تجهیزات حیاتی و حساس کشور 4- حفظ توان دفاعی کشور در زمان تهاجم دشمن .
همچنین در این نوع دفاع (پدافند غیرعامل) هزینه ها را در مقایسه با پدافند عامل بسیار کاهش می دهیم و از نظر اخلاقی و بشر دوستانه نیز مفهوم صلح دوستانه را دارد .
بنابراین می توان گفت پدافند غیرعامل یک حرکت پیشگیری کننده است و حتما باید در زمان صلح به آن توجه شود.
در اینجا تاحدودی با مفاهیم آشنا شدیم و اما موضوع مهم در این برهه ی زمانی بکارگیری و افزایش حملات ، تهاجمات و شیوه های دفاعی حملات سایبری است و جنگ سایبری ( CyberWar ) و دفاع سایبری مطرح می شود که در مبحث پدافند غیرعامل قرار می گیرد و نیازمند توجه و آموزش های همگانی است چون دفاع از مملکت یک وظیفه ی همگانی است . در این زمینه مباحث بسیاری وجود دارد که در حد یک مقاله ی علمی نظامی به لطف خدا از خودم قرار است ارائه بدهم . اما لازم دیدم به اشاره گوشه هایی از آن بپردازم.
در بحث حملات سایبری دشمنان با استفاده از روشهای مختلف قدم در راه رسیدن به اهداف شوم خود برمی دارند ، یکی از این روشها استفاده از ویروسهای سخت افزاری است بعنوان نمونه کرم استاکس نت که برایتان آشناست و هدف آن ایجاد اخلال در سیستمهای کنترل صنعتی نیروگاه اتمی نطنز و بدنام کردن فعالیتهای اتمی ایران پیش ماموران آژانس بین المللی انرژی اتمی بود که به لطف و یاری خدا نتوانستند به اهداف شوم خود دست یابند.
اما برای روشن شدن عملکرد ویروسهای سخت افزاری باید عرض کنم که ساختار ویروسی داشته و از جنس برنامه های نرم افزاری مخرب هستند و با ورود به سیستم مورد هدف باعث ایجاد تغییراتی در سیستمهای کنترلی سخت افزاری می شوند بعنوان مثال در کمترین سطح با ایجاد تغییر نرم افزاری ولتاژ و جریان عبوری از مادر برد یا کارت گرافیک سیستم قربانی باعث سوختن و انفجار و از کار افتادن این قسمتها می شوند.
در اینجا لزوم پدافند غیرعامل برای ما روشن شده و یادآور می شود که برای ایجاد امنیت در سطح قابل اطمینان بیشتر تلاش نموده و با آموزشهای به روز ، آگاهانه در فضای مجازی حضور یابیم.